Değerli Meslektaşlarım,
Hepimizin malumu, 22 Aralık itibarıyla okullarda sınav maratonu başlıyor. Bu yoğun dönemde, hepimizin işini bir nebze olsun kolaylaştırmak adına, kendi hazırladığım güncel bir sınav örneğini paylaşmak istedim.
Bu sınav, 9. Sınıf Tarih Dersi 1. Dönem 2. Yazılı sınavıdır ve 2025-2026 eğitim-öğretim yılı müfredatına ve kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır.
Sınavın Odak Noktaları ve Kazanımlar:
Sınavı hazırlarken özellikle aşağıdaki konulara ve kazanımlara ağırlık verdim:
-
Tarih Bilimi ve Kapsamı: (TAR.9.1.2) Tarihin konusuna giren ve girmeyen olayları ayırt etme becerisi.
-
Dijitalleşmenin Tarih Yazımına Etkisi: (TAR.9.1.4) Güncel bir konu olan dijital kaynakların tarih araştırmalarına etkilerini sorgulama.
-
Tarım Devrimi ve Yerleşme: (TAR.9.2.1) Tarım Devrimi’nin coğrafi ve ekonomik etkilerini analiz etme.
-
Medeniyet Havzaları ve Eski Türkler: (TAR.9.2.2, TAR.9.2.3) İlk Çağ medeniyetleri ve Eski Türklerdeki sosyal yapıyı (Töre) yorumlama.
Özellikle yeni müfredattaki yorum ve analiz gerektiren soru tiplerine uygun olmasına dikkat ettim. Klasik bilgi sorularının yanı sıra, öğrencilerin okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneklerini ölçen sorular ekledim.
Umarım bu örnek, kendi sınavlarınızı hazırlarken sizlere bir fikir verir ve zaman kazandırır.
Sınav kağıdının orijinalini ekte bulabilirsiniz. Lütfen inceledikten sonra varsa eleştiri ve önerilerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Birlikte daha iyi materyaller hazırlayabiliriz.
Herkese kolaylıklar ve başarılı bir sınav dönemi dilerim.
Ek: